Добре дошли в avi-building.com
 
 

Търсене

Оживление на пазара на недвижими имоти отчита Colliers през 2013 г.

Добрите офис площи намаляват

За първи път от 2009 година свободните офис площи в София, които в последните години са от порядъка на 20-25%, се понижават до 18%. Според анализа усвоените офис площи през 2013 г. регистрират нива, сходни с тези отпреди кризата. Основен двигател на търсенето са международни компании от аутсорсинг и IT сектора, които разширяват дейността си в България или навлизат на местния пазар. Заради бързите темпове на усвояване на офиси клас А в София все по-отчетлива тенденция е недостигът на хомогенни площи, които да посрещнат нуждите на големите наематели. Това обяснява и започналото възобновяване на апетита на наемателите за реализация на офис сделки "на зелено".

Пазарът на жилища се събужда

През изтеклата година оживлението е обхванало и пазара на жилища, като при него се отчита ръст от около 15% в броя сключени сделки на годишна база, показва анализът. Данните се отнасят при средно високия и висок клас жилищни проекти в София. От компанията отчитат и открояваща се тенденция да се купуват имоти в жилищни комплекси с цел инвестиция. Продължава да бъде ключово доброто съотношение цена-качество-инфраструктура. Според анализа тези наблюдения показват, че жилищният сегмент е започнал бавно, но сигурно възстановяване. Стабилизирането на ценовите нива потвърждава оздравителния процес, а разликата между офертна и покупна цена постепенно се стопява.

Нови молове ще увеличат предлагането на търговските площи

Пазарът на търговски площи в страната регистрира устойчиво усвояване на достигнатия в първото полугодие общ обем от 720 000 кв.м. Показател за това е постигнатата и поддържана от търговските центрове в София заетост при нива над 85%, се посочва в анализа. Продължава навлизането на водещи международни оператори на местния пазар, което е индикатор за положителните нагласи на търговците за развитието на пазара. През 2014 г. предстои откриване на три нови мола в столицата, с което пазарът в София ще премине към фаза на зрялост. Тенденция на сравнително високи нива на активност регистрират главните търговски улици. Повишеното усвояване на бул. "Витоша" е очакван резултат от обновяването на улицата и свързването й с градската метромрежа. При "биг бокс" сегмента, супермаркетите и магазините от типа "близо до клиента" за първи път в класацията по брой новооткрити обекти челно място заемат дрогериите, като изместват хранителните вериги.

Заявка за растеж при логистичните проекти

Пазарът на логистични и индустриални имоти в България през 2013 г. се развива стабилно, но с умерени темпове. Нараства броят на обявилите намерение за строеж логистични проекти, чиято реализация може да доведе до раздвижване в сегмента през 2014 г. Фармацевтичните компании, дистрибуторите на бързооборотни стоки, производителите на автомобилни компоненти и електроника продължават да диктуват търсенето на индустриални площи в България.

Първокласните имоти ще доминират пазара през 2014 г.

В началото на 2014 г. пазарът на недвижими имоти в България потвърждава индикациите за стабилен ръст в реализацията на качествени имоти или такива, които имат неоползотворен дългосрочен пазарен потенциал. Започват да се открояват проекти, които могат да формират интересен инвестиционен продукт. Това е валидно за всички сегменти на имотния сектор, като в някои от тях все по-отчетливо се забелязва и потенциален недостиг в предлагането на нови активи, отговарящи на растящите критерии на купувачи или ползватели, се посочва в анализа.

Източник: http://www.dnevnik.bg/